Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

MOJE MNENJE. MARKUS HEITZ: DIE DUNKLEN LANDE

MOJE MNENJE. MARKUS HEITZ: DIE DUNKLEN LANDE


Skladno z navodili srednješolskega domačega branja, sem najprej lahko prebrala knjigo po izbiri. In ker sem se projekta spomnila na prehodu v novo desetletje, sem brala knjigo, ki mi jo je mož … khm, Božiček prinesel. In sicer high fantasy z naslovom Die dunklen Lande, Markusa Heitza. Ker znam nemško sem jo prebrala v originalu, se pravi nemščini.

Die dunklen Lande, na svetlih Maldivih. Ob kofetu.

Kako je Božiček- mož prišel do te knjige se mi zdi zgodba vredna, da jo ponovim. Blind Guardian so približno en in edini bend, ki ga moj mož posluša. In Blind Guardian so leta 2019 izdali album Twilight Orchestra: Legacy of the Dark Lands, ki je orkestralna metal opera. In nadaljevanje zgodbe Die dunklen Lande. Album so pisali skupaj z avtorjem knjige, tako da je dejansko to nadaljevanje knjige in kdorkoli hoče zares dojeti album mora prebrati knjigo. To je naredil mož v obliki avdio knjige in ker jaz ne morem poslušati knjig, mi je … Božiček prinesel hard copy verzijo.
Slovenščina je izredno lep jezik. Angleščina je izredno … angleški jezik, ampak nemščina. No, nemščina je moj najljubši jezik. Že dolgo nisem prebrala knjige v nemščini, ker sem morala tekom študija prebrati vse nemške knjige pod soncem in sem imela malo dovolj. Zboksati moje možgane nazaj na nemško stavčno strukturo in dolge kompozitne besede je bilo čudovito. Nemščina je čudovita in kdorkoli trdi drugače, mi je zelo žal za vas, ker niste imeli dobrih profesoric_jev v srednji šoli. In ker sem knjigo brala v nemščini je zaradi jezika to postal en popolnoma drug žanr, tropi, ki sem jih poznala, so se mi pokazali v čisto drugi luči in ideja fantazijske literature je postala hkrati bolj fantasy, ampak tudi bolj … samo bolj. Če lahko, če res lahko, berite knjige v vseh jezikih, ki jih znate.

Die dunklen Lande je realistični high fantasy, ki se dogaja za časa 30. letne vojne, med 1618 in 1648. Ko je na evropskih tleh, v Svetem rimskem cesarstvu, divjala ne ena velika vojna, ampak v teh 30 letnih prenekateri spopad med protestanti in katoliki. Kot se za tako dolgotrajno obdobje vojaških spopadov spodobi ga je spremljala tudi pestra kombinacija bolezni (hello, črna smrt), lakote, čarovništva in generalnega razpada družbenega ustroja. In v ta svet Heitz umeša magijo. Magijo iz novega sveta, iz orienta in čisto lokalno, nemško, magijo. Postavljeno ravno v tisto obdobje človeške zgodovine, o katerem veliko vemo s precejšnjo gotovostjo, saj je na voljo precej zgodovinskih zapisov … pa vseeno, kaj pa če so res obstajali velikani, nimfe in demoni? Kaj pa če so res azteške svetnice zanetile te vojne v Evropi, kot maščevanje nad konkvistadorji?

Aja, a sem omenila, da je naš glavnik lik junakinja, istospolno usmerjena Abenteuerin, ki s partnerico čarovnico išče svojo dediščino, pri tem pa ji pomaga – spoiler alert! – eden izmed štirih jezdecev apokalipse – Vojna, ki zamenja stran?

10/10 würde ich es erneut lesen.

Knjiga je na voljo tudi v angleščini, v digitalni obliki.

Naslednja knjiga. Homer: Odiseja.
Že berem in zaenkrat je faking odlično.