Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Drakula in vampirska erotika

Drakula in vampirska erotika


KINO-KATEDRA: POŠASTI KAPITALIZMA (cikel filmov o vampirjih)

V sredo, 29. aprila 2015 je v Slovenski kinoteki potekal prvi večer v ciklu: Pošasti kapitalizma – filmi o vampirjih. Ogledali smo si film Drakula Francisa Forda Coppole, projekciji pa je sledilo predavanje Bojane Bregar z naslovom Drakula in vampirska erotika.

Drakula (Bram Stoker’s Drakula, 1992) Francisa Forda Coppole naj bi veljala za eno najbolj zvestih adaptacij Stokerjevega gotskega romana v filmsko obliko; hkrati Coppolin grof Drakula, ki ga v enem svojih igralskih vrhuncev kariere upodobi Gary Oldman, velja za enega najbolj erotično privlačnih vampirjev v bogati filmski zgodovini tega lika.

Od devetdesetih let prejšnjega stoletja pa do danes se je podoba vampirja kot seksualno agresivnega plenilca ustalila na naših kinematografskih in tv ekranih, pri čemer njegov seksapil narašča s humanizacijo podobe te starodavne pošasti. Če je v viktorijanski dobi vampir predstavljal grožnjo, ki jo predstavlja neobrzdana, nenadzorovana spolna sla, kako na taisti metaforični lik gledamo danes, v luči zgodovinskih sprememb družbenih diskurzov o spolnosti ter spolni politiki? Je Drakula še vedno demonski krvoses, ki pooseblja potlačene, mračne človeške gone, ali je tudi sam postal žrtev seksualne komodifikacije? O tem, predvsem pa o filmu Drakula ter o zeitgeistu, v katerem je nastajal, bo tekla beseda v naslednji Kino-katedri.

Kino-katedro o pošastih kapitalizma skupaj pripravljata Slovenska Kinoteka in Inštitut za delavske študije.