Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

FilmFlow v Art kinu Odeon

FilmFlow v Art kinu Odeon


V Art kinu Odeon v Izoli se bo enkrat mesečno, od januarja do aprila 2016, odvila serija filmskih večerov, na katerih se bo FilmFlow skupaj z gledalci odpravil na filmsko ekskurzijo v svet žanra, ki pa tokrat prihaja s twistom!

glavaV Izoli bomo namreč gledali dela, ki so v zadnjih letih razbila kalupe, veljavne že od samih začetkov žanrske zgodovine, filme, ki so spisali nova pravila in v moderno žanrsko produkcijo vdihnili svež cinefilski zanos.

Ogledali si bomo štiri odlične filme po izboru podkasta FilmFlow, projekciji pa bo vsakič sledila poučna in zabavna debata, v kateri nas bo zanimalo vse: od zgodovine žanrskega filma, slavnih klišejev, še slavnejših režiserjev in pa seveda, tistih drznih inovatorjev, ki se trudijo vse skupaj obrniti na glavo.

Program: Žanr Reloaded

Ex-Machina#1 / EX MACHINA

Prvi filmski večer se bo odvil v petek, 15. januarja 2016 ob 20:30h v Art kinu Odeon. Ogledali si bomo film Ex Machina (Alex Garland, VB, 2015)

Kratek sinopsis

Caleb je mlad in talentiran računalniški programer v enem izmed najuspešnejših tehnoloških podjetij v ZDA, ki dobi redko priložnost – odpotoval bo v visoko varovani razvoji center podjetja, kjer bo spremljal uresničenje enega izmed najbolj prelomnih projektov v zgodovini človeštva. Projekt vodi ekscentrični lastnik podjetja, ki velja za genija, toda Caleb kmalu izve, kako visoka je cena napredka.

Žanr Reloaded: SCI-FI

Prva žanrska ekspedicija nas bo vodila v bližnjo prihodnost, natančneje, k najnovejšim smernicam v žanru znanstvene fantastike. V Ex Machini, odličnem prvencu britanskega režiserja Alexa Garlanda in enem najboljših sci-fi filmov leta 2015, nas čakajo vznemirljive nove tehnologije, ki prinašajo obljubo neslutenih razsežnosti umetne inteligence, ki se v ničemer ne razlikuje od človeške … ali pač? Kje se konča človek in začne robot?

KEY L_FP_R1_050613_Untitled_1_70_1-0-2000-0-1125-crop

#2 / LOCKE

Drugi filmski večer se bo odvil v soboto, 20. februarja 2016 ob 20:30h v Art kinu Odeon. Ogledali si bomo film Locke (Steven Knight, VB, 2013)

Kratek sinopsis

Scenarist kriminalnih trilerjev Smrtne obljube in Umazane lepe stvari predstavlja napeto zgodbo, ki se pripeti gradbenemu nadzorniku Ivanu med nočno vožnjo od Birminghama do Londona. Med potjo skuša Ivan po telefonu razrešiti številne službene težave in osebne družinske probleme, hkrati pa se mu v misli prikrade davno preminuli oče. Toda vsaka njegova odločitev vodi do novega gordijskega vozla usodnih življenjskih preobratov, zato Ivan vedno težje krmari med razsodnostjo in psihičnim zlomom.

Žanr Reloaded: Film ceste (road movie)

Druga žanrska ekspedicija nas bo vodila na cesto, na eno samo linearno in intenzivno nočno vožnjo po avtocesti od Birminghama do Londona. Locke je inovativen hibrid filma ceste in komorne drame, ki spretno žonglira med brezciljnim potovanjem, naključji in potrebo po begu, ter na drugi strani nujnim sprejemanjem odgovornosti za napake, ki si jih naredil v življenju.

it follows film still

#3 / ZLO ZA PETAMI

Tretji filmski večer se bo odvil v petek, 18. marca 2016 ob 20:30h v Art kinu Odeon. Ogledali si bomo film Zlo za petami (David Robert Mitchell, ZDA, 2014)

Kratek sinopsis

Brezskrbna študentka Jay se po nekaj zmenkih s skrivnostnim Hughom odloči z njim deliti tudi intimne užitke, toda po strastni noči ji fant razloži, da je nanjo prenesel zlovešče prekletstvo. Če se želi znebiti srhljivega zla, ki jo zasleduje na vsakem koraku in jo želi pokončati, mora spati z nekom drugim. Jay skuša s prijatelji odkriti izvor zla in ga ustaviti, toda na koncu ji ne preostane drugega, kot da sprejme izprijeno igro nasladne pogube.

Žanr Reloaded: Srhljivka 

Tretja žanrska ekspedicija nam bo naježila vse dlake na telesu. Moderna indie srhljivka Zlo za petami, je eden izmed najstrašnejših filmov zadnjih nekaj let. Kritiki film, ki je klasičnemu modelu grozljivke vdihnil novo svežino, smatrajo za najboljšo grozljivko po kultni Čarovnici iz Blaira, premierno pa je bil prikazan na festivalu v Cannesu.

bridemaids

#4 / DEKLIŠČINA

Četrti in zadnji filmski večer se bo odvil v torek, 19. aprila 2016 ob 20:30h v Art kinu Odeon. Ogledali si bomo film Dekliščina (Bridesmaids, Paul Feig, 2011)

Kratek sinopsis

Simpatična Annie nikakor ne najde prave sreče v ljubezni in službi, zato z upanjem na nekaj dodatnega veselja sprejme prošnjo prijateljice, da bi prevzela vlogo glavne družice na prihajajoči poroki. Toda ob tem ne računa na dolg seznam opravil, ki jih mora organizirati, dodatne preglavice pa ji povzročajo preostale družice, ki ji na vsakem koraku grenijo življenje. Ko se skupaj odpravijo na dekliščino v Las Vegas, Annie doživi najhujšo nočno moro svojega življenja.

Žanr Reloaded: Komedija 

Četrta in s tem (za letos) zadnja žanrska ekspedicija nas bo popeljala v filmske zakonitosti komedije. Twist pa je tokrat ta, da si bomo ogledali in predebatirali prelomno komedijo, ki je filmski prostor odprla smešnim ženskam. Prav uspeh Dekliščine je zaslužen za trend filmov, v katerih je humor postal sredstvo politične participacije, komedija pa neke vrste bojna linija za diskurz o t.i. ženskih vprašanjih.