Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Maja P. & Maja W. v Kinodvoru: Črna maša

Maja P. & Maja W. v Kinodvoru: Črna maša


Pozdravljeni, poslušalci … aja, to ni podkast. Um, pozdravljeni bralci. In bralke.

Na FilmFlow blog prihaja nova rubrika z naslovom “Maja P in Maja W. v Kinodvoru”. Obe Maji bosta hodili v Kinodvor in o (p)ogledanih filmih ter svojih doživetjih tam brez dlake na jeziku poročali v seriji zanimivih prispevkov.

Za prvi film v novi rubriki sta popolnoma nedogovorjeno in spontano obe izbrali film Črna maša.

Podatki o filmu:

Naslov filma: Črna maša (Black Mass, ZDA, 2015)
Režija: Scott Cooper
Scenarij: Mark Mallouk in Jez Butterworth po knjigi Dicka Lehra in Gerarda O’Neilla
Igrajo: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Rory Cochrane, Jesse Plemons, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard, …

Mnenje Maje P.

Ocena: 6/10 Johnny Depp pleš

Glede na to da mi je šel Johnny Derpp, pardon, Depp v zadnjih parih filmih (Alica v čudežni deželi, Turist, Osamljeni jezdec, Transcendenca, Temne sence, Mortdecai, itn.) res na živce, sem bila nad filmom Črna maša prijetno presenečena. Depp je v vlogi Jimmya “Whitey” Buldgerja prav ne-deppovski, k čemur nedvomno prispeva odlična maska (pleša in psihopatske modre leče), ter pravi bostonski naglas (in ne nek napol britanski). Pa tudi to, da igra glavnega junaka, vendar pravzaprav nima zares tako osrednje vloge v filmu.

Kaj pa so tiste 4 pleše manj od ocene 10/10?

Oseb v filmu je tako veliko in igrajo jih tako znani igralci, “Bumbleweed Cammerhatch”, Kevin Bacon, Rory Cochrane in Peter Skarsgaard, da film ne more razviti prave mafijske “you’ll sleep with the fishes” zgodbe, ampak samo malo skače od enega do drugega dogodka.

Film ni dolgočasen in Depp nas uspe prepričati, da z Whiteyjem ni dobro zobati češenj. Bi pa z nekaj manj liki in manj sub-ploti deloval boljše kot Boter (The Godfather, Francis Ford Coppola, 1972). Predvsem zato, ker je Whitey Buldger “a sick mofo”, ki je uspešno nategoval FBI, njegova najtesnejša pajdaša pa se še danes sprehajata po Bostonu.

whiteyderpMnenje Maje W

Ocena: 6/10 Johnny Depp pleš

Vsi feni burtonovsko narejenega, jack-sparrow navdahnjenega in z babyfaceom obdarjenega Jonnya Deppa si končno lahko oddahnemo. Po kar nekaj kolapsih (Osamljeni jezdec, Transcendenca, Mortdecai), se je Johhny vrnil s polno silo igralskega talenta. Zdi se, da Depp ne zna dobro igrati brez maske, saj je tudi tokrat doživel popolno preobrazbo v plešastega, ekscentričnega irskega mafijca Jamesa “Whitey” Bulgerja.

Film Črna maša je nov kamenček v mozaiku filmskih mafijskih zgodb. V Tolpah New Yorka (Gangs of New York, Martin Scorsese, 2002) smo spremljali preobrazbo evropskih migrantov v “ameriške klane”. V Botru, Dobrih fantih in v filmu Donnie Brasco (v katerem prav tako igra Johnny) smo lahko videli evolucijo italijanske mafije, v Cooperjevem filmu Črna maša pa vstopimo v klan katoliških Ircev, ki je trdno stal za dinastijo Kennedyjev.

Zgodba filma se vseskozi vije med zločinom in zakonom (brez kazni). Na eni strani imamo pokvarjenega nemoralnega gangsterja in na drugi njegovega brata, senatorja Billya Bulgerja (Benedict Cumberbatch), zakonodajalca, ultimativnega “good guya”. Delitev na črno in belo je vseskozi tako očitna, da se gledalec začne spraševati o sivi coni morale, s katero spretno upravlja prijatelj obeh bratov, FBI agent John Connolly (Joel Edgerton).

O sivini se sprašujemo z razlogom, saj kriminal in politika, zločin in zakon, črna in bela barva na družinskih kosilih sedita za isto mizo. Na koncu se tako postavlja vprašanje: česa zaradi možne diskreditacije nekaterih še delujočih oziroma še živečih vpletenih film ni prikazal ? Ali po besedah Bulgerja: “Če te nobeden ne vidi, potem se ni zgodilo.”

Black-Mass-movie-gangster-Whitey-Bulger-Wallpaper